Żadna gospodyni nie chciałaby pracować w kuchni nieostrymi narzędziami. Nie ma nic gorszego w trakcie przygotowywania posiłków od pracy z kiepskim sprzętem. Domowe ilości posiłków są bez porównania mniejsze niż spore ilości jedzenia przygotowywanego w lokalach gastronomicznych. Żeby praca przebiegała sprawniej i przyjemniej, konieczny jest zakup solidnych noży i ich właściwa pielęgnacja.
Ostrzenie noży
Chyba każdemu z nas zdarzyło się pracować z nieostrym nożem. W każdej kuchni, czy to prywatnej czy w firmie gastronomicznej, oprócz dobrej jakości noży powinien być sprzęt do ich ostrzenia. Okazuje się, że jest kilka rodzajów polecanych ostrzałek. Jedną z nich jest kamienna ostrzałka o różnej grubości ziarna. Najlepszymi tego typu ostrzałkami są takie, które z jednej strony używane są do ostrzenia, a druga strona kamienia służy do polerowania noża. Innymi, częściej używanymi do ostrzenia noży narzędziami są tak zwane stalki. Szczególną wprawę w ich używaniu mają rzeźnicy, osoby zajmujące się rozbiórką mięsa na kawałki oraz zawodowi szefowie kuchni. Najprostszym modelem ostrzałki kuchennej są ręczne lub elektryczne ostrzałki z kółkami diamentowymi, kółkami ceramicznymi, prętami ceramicznymi lub pręty z posypką diamentową. Coraz więcej specjalistów zaczęło używać pasty polerskiej, która służy do ostrzenia noży. Tego typu https://pasta-diamentowa.pl/component/spsimpleportfolio/item/50-pasta-polerska-do-ostrzenia-nozy jest świetna do ostrzenia różnego rodzaju noży, żyletek, a nawet dłut.

Rodzaje noży
Trzeba jednak mieć świadomość, że nie do każdego typu noża pasuje każda ostrzałka. W kuchni i gastronomii jest wiele rodzajów noży. Jeden nóż będzie idealny do krojenia, inny do szatkowania, a jeszcze inny do siekania lub filetowania. Najbardziej znane rodzaje noży, oprócz noża uniwersalnego i tasaka, to nóż do chleba, do warzyw, do sera, do mięsa, do wędlin, do steków, do obierania, do filetowania i do trybowania. Nóż tradycyjny, uniwersalny, musi być ostrzony w inny sposób niż nóż z pojedynczymi ząbkami, jak na przykład nóż do pomidorów lub chleba. Jeszcze większą ostrożność trzeba zachować przy ostrzeniu noża ceramicznego. Zwykła ostrzałka może tylko zniszczyć powierzchnię noża ceramicznego. Większość noży nie powinna być wkładana do zmywarki ze względu na korozję. Zmywarka może spowodować wiele szkód nożom, które wkładane są do maszyny myjącej. Najbardziej zauważalną i odczuwalną szkodą jest to, że noże, które myte są w zmywarce tracą swoją ostrość, inne pokrywają się patyną, a jeszcze inne dosięga korozja. Z tego względu, dla dłuższej żywotności noży,lepiej jest umyć te narzędzia kuchenne ręcznie. Dzięki temu posłużą nam w dobrej jakości na dłużej.
Nóż jest jednym z podstawowych narzędzi, które są nieodzowne podczas przygotowywania posiłków dla siebie, rodziny lub w branży gastronomicznej. Bardzo nieprzyjemne, a co za tym idzie, niebezpieczne jest używanie tępych noży. Trzeba włożyć więcej wysiłku, aby cokolwiek skroić, przekroić lub poszatkować. Zamiast więc się męczyć, dobrze jest pilnować, żeby nóż w kuchni zawsze był odpowiednio naostrzony.